Leonie Maréchal (Eindhoven)

Zij is in de binnenstad van Eindhoven geboren en opgegroeid in Drentsdorp ‘onder de rook van Philips’. Van jongs af aan heeft schilderen en tekenen altijd deeluitgemaakt van haar leven, waarbij liefde voor kunst en natuur van huis uit vanzelfsprekend is en voor haar een manier om al schilderend haar ‘binnen en buitenwereld’ te verbinden. Na een kunstopleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Belgie gaat haar beeldtaal vooral over de natuur en de wereld om haar heen, hetgeen zij op een verstilde dan weer expressieve manier uitwerkt. Zij gaat haar eigen weg en werkt intuïtief direct op linnen of papier met acryl, olieverf, houtskool en gebruikt hiervoor de spatel, kwast en haar handen.

Van thuis heeft zij het gevoel voor het religieuze meegekregen, wat zich voor haar in de natuur het beste manifesteert. Ze schildert landschappen met een mooi kleurenpalet, waarbij ze zoekt naar structuren, zeggingskracht, het verlaten, soms desolate landschap, verstilling, het spel van lichtcontrasten en grafische lijnenspel van bomen en organische vormen met wellicht een romantische inslag.
Peter Thoben voormalig direkteur van het Kempenlandmuseum in Eindhoven

                                                      --------------

'Wat het beginpunt ook is;  
het gaat tenslotte om het beeld dat blijft na het schilderen'

Van Leonie herinner ik mij vooral een gedreven zoeken. Een zoeken ook om haar schilderen te laten balanceren tussen ratio en intuïtie.Een zoeken naar een manier om inhoud vorm of vorm inhoud te geven. Ik denk dat ze hierin haar evenwicht gevonden heeft. (leraar kunstacademie )


Composition 932 Walk in my dream 55x110
Reactie van kunstenaar Pieter Stoop, hij zei wat ik niet kon verwoorden maar wel bedoelde: ' Dit schilderij zal nooit uit mijn hoofd verdwijnen. Kunst wil geen geheimen oplossen: Nee. Kunst wil geheimen creëren en dit is daar een prachtig voorbeeld van. Zo mysterieus, maar niet afstandelijk. Eerder dichtbij en invoelbaar. Het is heel mooi als je geheimen tastbaar kunt maken.(een beetje). Er staat niet wat er staat, maar het heeft altijd al bestaan en jij laat dat zien .Geweldig..'